Kategórie
 
 
 
 
 

Elektrochemický alebo polovodičový? Aký alkohol tester vybrať?

       Základné delenie je podľa typu čidla. Tieto sú buď základné s polovodičovým čidlom alebo pokročilých detektory s Fuel cell senzorom. V posledných rokoch došlo k významnej zmene v oblasti Fuel cell testerov. Výrobcovia, ktorí sa doteraz zaoberali výrobou iba polovodičových alkohol testerov, začali vo veľkých sériách vyrábať aj testery s Fuel cell (elektrochemickým senzorom). Hromadná výroba vždy prináša zníženie ceny, a tak sa testery s touto technológiou stali cenovo dostupné. Obe technológie sa však výrazne líšia.

                                                                              

 

Alkoholtestery s polovodičovým senzorom

       Alkoholtestery s polovodičovým senzorom používajú vláknové polovodičové čidlo, pracujúci pri relatívne vysokej teplote. Po zahriatí senzora na pracovnú teplotu je toto schopné detekovať plynný etanol a podľa jeho koncentrácia meniť svoj odpor. Táto zmena odporu je potom vyhodnocovaná a prevedená na číselný údaj, udávajúce približnú koncentráciu alkoholu v dychu, resp. priamo v krvi testovanej osoby.
Pre predstavu o technologickej náročnosti tohto merania: táto čidlá musia mať schopnosť pri obvyklých meraných koncentráciách (napr. 0,3 ‰) detegovať cca 50 molekúl etylalkoholu v 1 milióna molekúl vzduchu (a ešte im priradiť správnu hodnotu)! Tieto senzory majú obmedzenú životnosť a tým určujú aj použiteľnosť prístroja.

                                                                          

 

Alkoholtestery s elektrochemickým senzorom

       Alkoholtestery s elektrochemickým senzorom používajú špeciálne elektrochemické čidlo, ktorého funkcia je založená na snímanie spektra, ktoré vznikne vďaka rôzne pohyblivosti iónov v elektrickom poli. Dôležitými vlastnosťami tohto náročného princípe merania sú najmä presnosť a spoľahlivosť a vynikajúci selektivita (tj. Necitlivosť na iné plynné látky, ktoré môžu byť prítomné vo vydychovanom vzduchu).

                                        

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia