Autorohože vs. autokoberce

Kategórie
 
 
 
 
 

Autorohože vs. autokoberce

     Zvoliť si textilné autokoberce alebo gumové autorohože ? Jedno aj druhé ma svoje výhody a nevýhody. Teraz sa vám pokúsime opísať ich rozdiely pre jednoduchšie rozhodovanie, pretože ako sa vraví sto ľudí sto chutí a je veľmi dôležité si na základe potrieb každého z nás zvoliť tu najlepšiu možnosť.

  

Gumové autorohože

 

     Ako vyplýva z ich názvu sú vyrobené z gumy, ktorá je protišmyková aby sa nohy vodiča a ostatných spolujazdcov pevne držali na podlahe. Veľkou výhodou oproti textilným kobercom je nepremokavý materiál a zvýšene okraje, ktoré zabraňujú pri zvýšenom množstve vody, napríklad pri silnejších zrážkach alebo v zime z roztopeného snehu, aby táto voda prenikla na podlahu vozidla. Gumové rohože sú ohybné a preto sa v takých prípadoch dajú poľahky vybrať a prebytočná voda sa z nich dá bez problémov vyliať. Sú ľahko umývateľne vodou alebo vlhčenou handrou.

     Gumové rohože môžu byť vyrábane na mieru alebo univerzálne. Gumové rohože na mieru sú vyrábane presne na daný typ vozidla a tak sedia úplne presne. To zabezpečuje že okraje rohoží lemujú tvar podlahy a tak nepredstavujú žiadnu prekážku pre pohyb nôh.

 

Textilné autokoberce

 

     Sú vyrobené z kvalitnej textílie na mieru podľa typu vozidla. Menšou nevýhodou v porovnaní s gumovými je, že sú ťažšie čistiteľné no interiér auta chránia rovnako dobre ako gumové. Kapilárna štruktúra textílnych kobercov do auta zabraňuje pretečeniu vody až na dno. Voda sa pri nich rozloží na väčšiu povrchovú plochu a vďaka tomu sa aj lepšie vystavia vzduchu a jeho prúdu. Týmto je dosiahnuté, že voda z ich povrchu sa rýchlejšie odparí. Pri textílnych kobercoch do auta vyhráva jednoznačne ich krajší a estetický vzhľad. Dostupné sú rôzne vkusné farebné prevedenia, aj ich kombinácie alebo zvýraznené lémy a okraje.

     Môžu mať rôzne nápisy a logá, napríklad logo výrobcu či už kobercov, auta alebo inej značky. Jednoznačne podčiarknu vzhľad nie jedného auta a jeho interiéru. Auto dodajú reprezentatívny a hodnotnejší vzhľad.

Výhody a nevýhody textilných autokobecov

  • Krajší dizajn
  • Udržia veľké množstvo vody a roztopeného snehu
  • Ťažšia údržba, pre dôkladné vyčistenie je potrebné vytepovať alebo silnejšie vydrhnúť

 

Výhody a nevýhody gumových autorohoží

  • Vysoké okraje, ktoré zabraňujú úniku aj väčšieho množstva vody
  • Jednoduchá údržba
  • Dostupné len v čiernej
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia