Kategórie
 
 
 
 
 

Ako vybrať správnu vaničku do kufra

     Jednou z dôležitých súčasti automobilu je aj batožinový priestor o ktorý sa treba starať rovnako ako o iné časti vozidla. Hlavne ak tento batožinový priestor aktívne používame na pracovne účely a presun materiálu, ktorý by mohol zašpiniť čalúnenie alebo sa v kufri rozliať. Avšak zašpiniť sa môže aj z bežných nákupov alebo špinavých vecí. Práve vaničky do kufra sú skvelý praktický doplnok, ktorý zabezpečí ochranu pred týmito nástrahami a chráni váš automobil pred zbytočným poškodením alebo znečistením.

 

     Inštalácia vaničky je veľmi jednoduchá. Vaničky sú vyrobené na mieru kufra každého automobilu. Vanička po vložení do batožinového priestoru teda presne zapadne. V prípade že prenášate sypký materiál na stavbu, prevážate tekutiny, alebo idete na rybačku či poľovačku vaničku v kufri určite oceníte. Jej využitie nájdete aj pri každodennom nákupe. Rozliate mlieko alebo rozhádzaný nákup nie je nič príjemní. Ak chodíte na lyžovačku aj pre vás je vanička určená. Údržba a čistenie vaničky je maximálne jednoduché. Stačí ju len ostriekať napr. záhradnou hadicou. V prípade väčšieho znečistenia ju môžeme umyť bežnými čistiacimi prostriedkami.

Poznáme dva typy vaničiek

1.     Plastové vane

Tieto vaničky sú obľúbene hlavne v automobiloch využívaných na pracovne účely ako je vozenie materiálu na stavbu, prevážanie tekutín a podobne. Sú vyrobené z polyetylénu a teda sú odolné voči benzínu, oleju, kyselinám či čistiacim prostriedkom. Najväčšou výhodou týchto vaní je zvýšený okraj 4 – 5cm, ktorý chráni interiér batožinového priestoru pred vysypaním či vyliatím tekutín. Sú ľahko umývateľné bežnými čistiacimi prostriedkami.

Plastové vaničky sú vyrobené z klzkého plastu a preto sa vyrábajú aj druhy s protišmykovou vrstvou v strede vaničky. Táto vrstva aktívne zabraňuje  pohybu veci po kufri automobilu. Nevýhodou plastových vaničiek s protišmykovými vrstvami je, že sa tieto vrstvy pri sypkých materiáloch rýchlo zašpinia a preto si treba pri kúpe zvážiť aký druh vaničky mi bude najviac vyhovovať.

 

       2. Gumové vane

     Vanička je vyrobená z gumy, ktorá je odolnejšia ako plast a tak nedochádza k praskaniu alebo mechanickému poškodeniu vaničky. Okraje gumových vaní sú nižšie ako u plastových a to vo výške 2 až 3 cm. Kvalitná gumová vaňa je odolná aj voči rôznym tepelným podmienkam vydrží teploty od -40°C až do minimálne +80°C. Má značnú odolnosť voči starnutiu materiálu vplyvom UV-žiarenia. Pretože sú tieto vane celogumové, majú veľmi vysoký odpor pohybu a nie je potrebná dodatočná protišmyková vrstva. Vysoké vrúbkovanie zároveň slúži ako izolátor batožiny pred prípadnou vyliatou tekutinou. Gumená vanička je rovnako ako plastová jednoducho umývateľná, prispôsobená pre štandardnú údržbu pomocou bežných čistiacich prostriedkov.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia